keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Ornitologin päiväuni

"Ornitologiaan kuuluu muun muassa lintujen elintapojen, laulun, lentotapojen ja rakenteen havainnointi sekä lintujen luokittelu."

Näin muutaman vuoden lintubongausta harrastaneena, voisin tehdä seuraavanlaisia havaintoja Qualy Sparrow -linnuista:
  • Elintavoiltaan nämä lintuset ovat hyvin mielenkiintoisia. Ne elävät mieluiten pareittain, pariskuntina. Mutta myös muutamia yksin eläviä lintuja olen päässyt bongaamaan. Ne elävät mieluiten omalla oksalla tai omassa mökissä yhdessä partnerinsa kanssa. Näitä lintuja pidetään paljon lemmikkeinä ja ne ovatkin täysin riippuvaisia omistajastaan. Omistajilleen ne ovat hyvin uskollisia.

  • Lauluääni näillä linnuilla voi vaihdella hennon hiljaisesta, kovaan ja voimakkaaseen. Laulaakseen lintunen tarvitsee omistajansa avustusta. Sirkutuksen voimakkuus riippuukin täysin omistajan mielialasta.. Muista linnuista poiketen, tämän lintulajin laulajiin kuuluu sekä koiras että naaras.
  • Sparrow kuuluu lentotaidottomien lintujen lahkoon, samaan lahkoon strutsien kanssa. Suurin osa tämän lahkon linnuista on kuollut sukupuuttoon. Toivoisinkin että nämä kaverit estäisivät koko lahkoa katoamasta... Lentokyvyttömyytensä vuoksi linnut pääsevät tutkimaan ympäröivää maailmaa ainoastaan omistajansa kanssa. Omistajan on siis hyvä muistaa ottaa lintu aina mukaan kotoa poistuessaan, muuten ystävä tulee mökkihöperöksi.
  • Rakenteeltaan linnut ovat pieniä ja siroja. Niiden luusto on kevyt, koska se on ontto. Muiden lentokyvyttömien lintujen luut ovat ytimen täyttämi. Pääkallo on pallomainen ja erittäin kova. Silmäkuopat ovat pienet.
  • Sparrow kuuluu papukaijalintuihin. Tyypillinen tuntomerkki tämän luokan linnuilla on että ne ovat värikkäitä, lyhytkaulaisia, pää on iso ja nokka lyhyt ja terävä, sekä ne elävät parvissa.

Myös sinä, tavallisena lintuharrastelijana, voit tehdä havaintoja tästä linnusta ja välittää ne lintutieteilijöille. Harrastajien havainnot ovat tärkeitä, kun selvitetään esimerkiksi lintulajin levinneisyyttä. Oletko tehnyt havaintoja linnuista, missä päin Suomea tämä laji pesii?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti